Brie » Specials » Huwelijkstradities

Huwelijkstradities

Huwelijkstradities Tot op de dag van vandaag is het huwelijk een heel speciale dag en spelen de traditionele gewoonten en gebruiken rondom het huwelijk een heel belangrijke rol. Maar hoe heeft het huwelijk en al de gewoonten en gebruiken eromheen zich ontwikkeld door de jaren heen?

Wat wordt bedoeld met huwelijkstradities?

Traditie komt van het latijnse woord traditio, dat overhandigen betekent. Huwelijkstradities, wil dus zeggen, de gewoonten en gebruiken, wat betreft het huwelijk, die van ouders op kinderen zijn overgedragen. Het doorgeven van cultuur van de ene generatie aan de andere generatie. In een snel veranderende tijd en in een multiculturele samenleving is er vaak behoefte aan inzicht in de eigen tradities en die van andere landen.

Doordat we beïnvloed worden door andere culturen binnen ons land, zijn sommige gebruiken al helemaal verdwenen, bijv. de bruidegomspijp (Een pijp versierd met kunstbloemen door de vrouw van de timmerman. Zij geeft het als cadeau aan de bruid, zij blaast rook in het gezicht van haar man, hij krijgt dan de pijp en rookt daar de hele avond uit. In de wittebroodsweken gebruikt hij de pijp nog maximaal 6 dagen en dan wordt de pijp in een kistje gelegd met glazen deksel, wat door de timmerman gemaakt is. Daarna wordt er met de pijp gepronkt en tentoongesteld). Maar het brengt ook weer nieuwe gebruiken met zich mee, bijv. de kousenband (Als de bruid een kousenband draagt, wordt deze aan het eind van de dag tussen de mannen gegooid en wie hem vangt zal de volgende zijn die trouwt.

Doordat er steeds weer nieuwe manieren worden gezocht om de huwelijksdag zo speciaal mogelijk te maken, zullen er steeds weer nieuwe gewoonten en gebruiken ontstaan die anderen weer over zullen nemen. Een aantal zullen weer verdwijnen en zo zal het heel lang doorgaan. In deze special zullen een aantal huwelijkstradities van verschillende landen worden besproken.
Nederlandse huwelijkstradities

Nederlandse huwelijkstradities

Een huwelijk is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Het wordt vaak uitbundig gevierd en men wil zo veel mogelijk huwelijkstradities in ere houden. Al zijn die in de loop der jaren erg veran…

Oostenrijkse huwelijkstradities

In Oostenrijk kent men talloze tradities wat betreft het huwelijk, zoals het "geld lenen", de bruid stelen en natuurlijk de Weense Wals als openingsdans.
Spaanse huwelijkstradities

Spaanse huwelijkstradities

Een huwelijk volgens Spaanse tradities wijkt niet zo heel veel af van een Nederlandse bruiloft. Alleen in Spanje kent men bijvoorbeeld; de bruidssiësta, het stukknippen van de kousenband en de taart a…

Griekse huwelijkstradities

Griekenland bruist van de tradities. Het huwelijk wordt weer heel anders beleefd dan in Nederland. Trouwen in Griekenland in de Grieks-Orthodoxe kerk met zijn warme sfeer, is heel speciaal. Het feest…

Italiaanse huwelijkstradities

In Italië zijn in de loop der jaren enorm veel verschillende tradities ontstaan. Maar welke huwelijkstradities er zijn, verschilt per gebied.

Marokkaanse huwelijkstradities

Het uithuwelijken is volgens de Marokkaanse wet al jaren verboden. Maar tot de bruiloft woont het paar niet in hetzelfde huis. De bruiloft bestaat uit drie delen en daarom wordt voor het vieren van he…

Chinese huwelijkstradities

Door de eeuwen heen zijn er door de etnische migratie in Azië veel regionale en culturele verschillen ontstaan. Er zijn dus een hoop verschillende tradities.
Gepubliceerd door Brie op 27-10-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties