Huwelijkstradities
Tot op de dag van vandaag is het huwelijk een heel speciale dag en spelen de traditionele gewoonten en gebruiken rondom het huwelijk een heel belangrijke rol. Maar hoe heeft het huwelijk en al de gewoonten en gebruiken eromheen zich ontwikkeld door de jaren heen?
Wat wordt bedoeld met huwelijkstradities?
Traditie komt van het latijnse woord traditio, dat overhandigen betekent. Huwelijkstradities, wil dus zeggen, de gewoonten en gebruiken, wat betreft het huwelijk, die van ouders op kinderen zijn overgedragen. Het doorgeven van cultuur van de ene generatie aan de andere generatie. In een snel veranderende tijd en in een multiculturele samenleving is er vaak behoefte aan inzicht in de eigen tradities en die van andere landen.
Doordat we beïnvloed worden door andere culturen binnen ons land, zijn sommige gebruiken al helemaal verdwenen, bijv. de bruidegomspijp (Een pijp versierd met kunstbloemen door de vrouw van de timmerman. Zij geeft het als cadeau aan de bruid, zij blaast rook in het gezicht van haar man, hij krijgt dan de pijp en rookt daar de hele avond uit. In de wittebroodsweken gebruikt hij de pijp nog maximaal 6 dagen en dan wordt de pijp in een kistje gelegd met glazen deksel, wat door de timmerman gemaakt is. Daarna wordt er met de pijp gepronkt en tentoongesteld). Maar het brengt ook weer nieuwe gebruiken met zich mee, bijv. de kousenband (Als de bruid een kousenband draagt, wordt deze aan het eind van de dag tussen de mannen gegooid en wie hem vangt zal de volgende zijn die trouwt.
Doordat er steeds weer nieuwe manieren worden gezocht om de huwelijksdag zo speciaal mogelijk te maken, zullen er steeds weer nieuwe gewoonten en gebruiken ontstaan die anderen weer over zullen nemen. Een aantal zullen weer verdwijnen en zo zal het heel lang doorgaan. In deze special zullen een aantal huwelijkstradities van verschillende landen worden besproken.